Radioaktív nagyapai örökség

2008.04.21. 10:27 | Nickk | Szólj hozzá!

Címkék: radioaktív ántsz örökség nagyapa határátkelő

Rádium 226-os izotópot rejtő dobozra jelzett be a biharkeresztesi határátkelő sugárkapuja, annyit már tudni, hogy a kibocsátott alfa- és gammasugárzás a dobozában nagyrészt elnyelődik, két méterről már gyenge a jel, így a vele kapcsolatba kerülők nem voltak veszélyben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel. A sugáregészségügy speciális készenléti járműve és ügyeletese kora délután Biharkeresztesre indult, és várhatóan öt óra után tudnak majd a szakemberek választ adni arra, hogy milyen mennyiségű, milyen veszélyességű anyagot rejt a doboz - közölte az ÁNTSZ. A tájékoztatás szerint egy család Romániából Németországba tartott, a belépésnél a kocsi csomagtartójától egy méterre jelzett a sugárkapu.

Az autót félreállították, a szolgálatban lévő határőr sugárzásmérő-műszerrel azonnal körbemérte a járművet, s így került elő a csomagtartóból az a doboz, mely a felirat tanúsága szerint 1927-es eredetű, és rádium 226-os izotópot rejt. A család elmondása szerint a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek vinni.

A kis mennyiségű alfa- és gammasugárzást kibocsátó dobozt a szabályoknak megfelelően azonnal elvették, biztonságos helyiségben elhelyezték, és a határőrség értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet, és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatot (OSKSZ).

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint pénteken Murakeresztúron is jelzett a sugárkapu. Az OSKSZ ügyeletese arról számolt be, hogy a murakeresztúri vámhivatal kirendeltségén a telepített vasúti sugárkapu sugárforrást jelzett egy Horvátországból belépő tehervonat egyik vagonja áthaladásakor. A vonatot - amelynek rakománya 56 tonna kerámia járólap volt, úti célja pedig Románia - megállították és kézi műszerrel végigmérték. Mivel a mért értékek az egészségre nem jelentettek veszélyt ezért a szállítmányt tovább engedték.

- MTI -

A bejegyzés trackback címe:

https://aztadurva.blog.hu/api/trackback/id/tr87435045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása