Környezetbarátan meghalni

2008.04.21. 10:40 | Nickk | Szólj hozzá!

Címkék: halál zöld bio temetkezés greenpeace napenergia környezetbarát túlzás

Nagy-Britanniában a legelkötelezettebb környezetvédők számára nem elég "zöld életet" élni, de zöld módon kell elhagyni az árnyékvilágot is. Legalábbis ezt a filozófiát fejezik ki a most bemutatott környezetbarát temetkezési lehetőségek.

Az igazi zöldek helyben termelt és így nem energiapazarló módon szállított bioételt esznek és biciklivel közlekednek. Ha repülőre ülnek, az internetes foglaláskor lelkiismeretesen beikszelik a károsanyagkibocsátás kompenzálását - általában fák ültetését - jelző extra díj kockáját, magát a számítógépet pedig napenergiával működtetik. A vécét a vízpazarlás megelőzésére ritkábban öblítik, mint átlagember, tévéjüket - ha van - pedig minden este kihúzzák a konnektorból, hogy még készenléti üzemmódban se fogyassza az energiát. És úgy tűnik, ezek mellett arra is gondolnak, hogyan tudják majd haláluk esetén is minél kisebb károsodással terhelni a környezetet.

Nagy-Britanniában ugyanis immár lehet környezetbarát módon temetkezni: a koporsó hullámpapírból, a halotti ruha természetes anyagból készül, az elhunytat pedig erdőbe temetik.

"Sokan próbálnak a lehető legetikusabban élni és meghalni is" - mondta el Roslyn Cassidy, a Green Endings, azaz Zöld Vég nevű temetkezési cég igazgatója, aki egyike volt egy hétvégi zöld temetkezési kiállítás résztvevőinek.

Mint az AP hírügynökség megjegyzi, Nagy-Britannia már évek óta trendvezető a környezetbarát temetkezések és temetkezési termékek terén, és az Egyesült Államok is tengeren inneni rokonaitól próbál tanulni. A mozgalom a hétvégén tartotta vezető szakmai rendezvényét, a Természetes Halálközpont Zöld Temetkezési Kiállítását.

Mint a résztvevők elmondták, a zöld temetkezés alkalmával a holttesteket nem tartósítják különböző vegyi anyagokkal - így nem mérgezik a vizeket -, az elhunytat pedig könnyen lebomló szövetruhába öltöztetik.

A Természetes Halálközpont még egy kézikönyvet is összeállított a temetők számára amelyben környezetvédelmi célok betartására sürgeti azokat. Ezek közé tartozik például a három hónap alatt lebomló vastag hullámpapír koporsók felhasználása. Az ökotemetőkben nem sírkővel, hanem fákra erősített táblákkal emlékeznek meg az elhúnytakról, akik azt is meghagyták szeretteiknek: ne benzinfaló limuzinnal, hanem kisebb fogyasztású autóval szállítsák őket utolsó útjukra.

- inforadio.hu -

A bejegyzés trackback címe:

https://aztadurva.blog.hu/api/trackback/id/tr49435049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása