A Harry Potter zagyvasága mellé értelmező szótár kell

2008.04.21. 10:33 | Nickk | Szólj hozzá!

Címkék: jog bíróság szerző agyament harrypotter normálisavilág? agyszülött szerzőijog

Zagyvaságnak nevezte a Harry Potter-regényeket az az amerikai bíró, aki arról hivatott ítéletet hozni, hogy plagizált-e regényekről lexikont készítő szerző.

A regények szerzője, J. K. Rowling, valamint a jogtulajdonos Warnes Bros. filmstúdió fordult a bírósághoz, egy volt középiskolai könyvtáros ugyanis egy olyan lexikon megjelentetését tervezi, amely a Harry Potter-világot értelmezné. A magyarázó kötet a többi mellett a szereplőket, a helyszíneket és a varázsigéket is megmagyarázná.

A kötetet Steven Vander Ark, egy 50 éves volt középiskolai könyvtáros írta. J. K. Rowling és kiadója szerint azonban mindez plagizálás.

A manhattani kerületi bíróságon folyó eljárás bírája, Robert Patterson csütörtökön, a meghallgatások harmadik napján azt mondta, hogy ő ugyan felolvasta unokájának az első Potter-regény felét, de szerinte a könyv mágikus világa nehezen követhető, tele fan furcsa nevekkel és szavakkal, amelyek minden más kontextusban zagyvaságnak hangoznának.

Hozzátette azt is, hogy szélsőségesen összetettnek találta a könyvet, sugallva, hogy szükség van egy magyarázó kötetre.

J. K. Rowling szerint a bíró vehemensen képviselte a cenzúraellenességet és védi azoknak a jogait, akik az ő művéből akarnak könyveket írni.

A lexikon szerzője az eljárás alatt könnyekben tört ki, és összeomlott tanúkihallgatásán. Vander Ark, aki magát az írónő egyik legelkötelezettebb hívének tartja, a nyolc éve általa indított Harry Potter-honlap tartalmát ültette át enciklopédiaszerű könyvformába.

Az RDR kiadó meggyőzte, hogy a megjelentetés nem ütközik szerzői jogi akadályba, és Vander Ark megnyugtatására, bármiféle probléma felmerülése esetére, szerződésben vállalta annak minden konzekvenciáját.

Az ügyben a jövő héten várható döntés.

- inforado.hu -

Normális a világ?

A bejegyzés trackback címe:

https://aztadurva.blog.hu/api/trackback/id/tr91435061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása